Не бързайте да канонизирате Патагония

Патагония обяви план за раздаване на печалбите си в полза на планетата, но този ход също така установява нова форма на власт за компанията

Текстът е превод на статията Don’t’ Rush to Canonize Patagonia, публикувана на 16.09.22 в Gizmodo.

Тази седмица основателят на Патагония заяви в ексклузивно интервю за вестник “Ню Йорк Таймс”, че се отказва от компанията си, за да подкрепи опазването на околната среда. Yvon Chouinard, алпинистът, превърнал се в бизнесмен, който отдавна е наложил компанията си като лице на прогресивната корпоративна екология, заяви пред вестника, че иска да „раздаде максимална сума пари на хора, които активно работят за спасяването на тази планета“. Но дори и в тази постъпка, която изглежда като най-добрия вариант за развитие на зеления капитализъм, има някои важни пиар аспекти, които трябва да се отбележат.

Нека първо да разгледаме какво всъщност означава ходът за семейство Chouinard и компанията. Семейството предостави всички акции без право на глас на Патагония (които в момента струват около 3 млрд. долара) на новосформирана организация с нестопанска цел, наречена Holdfast Collective. Патагония ще остане предприятие с идеална цел, но тези печалби, които възлизат на около 100 млн. долара годишно, сега ще отиват изцяло в тази група. В момента акциите с право на глас на семейството, които представляват около 2 % от компанията, се притежават от тръст, който ще бъде ръководен от семейство Chouinard и неговите съветници.

„Вместо да излизаме на борсата, може да се каже, че обявяваме публично целите си, казва Chouinard в изявление на уебсайта на Патагония, на което е посветена цяла уебстраница, със заглавие „Преосмисляне на капитализма“. „Вместо да извличаме стойност от природата и да я превръщаме в богатство за инвеститорите, ние ще използваме богатството, което Патагония създава, за да защитим източника на всичкото това богатство.“

Макар че Патагония може да се представя като актьор, който предлага „преосмисляне на капитализма“, тази конкретна манипулация върху управлението на компанията е правена и преди. Както Даниел Хемел, професор в Юридическия факултет на Нюйоркския университет, посочи в Twitter, бизнесменът Баре Сейд е използвал почти идентична формулировка на манипулация на данъчни облекчения, за да прехвърли 1,6 млрд. долара на Леонард Лео, активист, който отчасти е отговорен за успешния натиск за осигуряване на консервативно супермнозинство във Върховния съд, водещ пряко до катастрофални решения в областта на околната среда като „Западна Вирджиния срещу ЕАОС“.

Нещо повече, прехвърлянето на Патагония носи някои бонуси за семейството – налице са някои значителни данъчни облекчения. Както посочва сайтът “Блумбърг”, някои от другите възможни варианти в този случай биха означавали големи такси за Chouinard. Продажбата на компанията на стойност 3 млрд. долара би могла да означава заплащане на повече от 700 млн. долара данък върху капиталовите печалби, докато наследниците му ще трябва да платят около 40% данък върху имуществото, ако компанията бъде прехвърлена директно на тях. При сегашното положение сделката все още струва около 17,5 млн. долара под формата на данък върху даренията за Chouinard. Това със сигурност е голяма сума, но тя е малка, като се имат предвид другите възможности.

„Позволяваме на хората да се откажат от поддържането на всички разходи на правителството и да правят каквото си искат с парите си“, казва пред Bloomberg Рей Мадоф, професор в юридическия факултет на Бостънския колеж. „Това е изключително проблематично от гледна точка на демокрацията и може да означава по-висока данъчна тежест за останалите американци.“

Както продажбата, така и предаването на компанията на наследниците би означавало запазване на печалбите на Патагония – нещо, което Chouinard изрично не желае да прави. Тази седмица той е по-беден на хартия, отколкото когато е започнал. Въпреки това стратегията за създаване на нестопанска организация и тръст, контролирани от семейството, е самостоятелен властови ход. Тя гарантира, че културният капитал на компанията сега е придружен от потенциално мощно донорско звено, което може да упражнява влияние в политическото пространство. Мислете в посока Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, Фонда за Земята на Джеф Безос или Инициативата „Чан Зукърбърг“ на Марк Зукърбърг. Забележително е също така, че организацията с нестопанска цел е 501(c)(4), което ѝ позволява да участва пряко в политическото дарителство. Chouinard можеше да избере да върне печалбата на служителите или да дава печалбата директно всяка година на местни благотворителни организации, но нито един от тези варианти не дава на семейството и компанията влиянието, което получават сега.

Освен това не знаем почти нищо за новата организация с нестопанска цел, която ще получи финансиране от печалбите на Патагония. Компанията заяви, че Holdfast Collective „ще използва всеки получен долар, за да се бори с кризата с околната среда, за да защитава природата и биоразнообразието и за да подкрепя процъфтяващи общности възможно най-бързо“ – доста генерално изказване, което може да означава много различни неща.

Погледът към екологичните интереси на самия Chouinard и организациите и каузите, които е подкрепял, може да даде някои улики. Патагония отдавна е призната за един от най-добрите модели за корпоративна отговорност, когато става въпрос за подкрепа на местни екологични групи, докато самият Chouinard също така е бил открит относно безполезността на милиардери като Джеф Безос и Елон Мъск, които се надпреварват в космоса.

Но някои от подкрепените от Chouinard каузи са обезпокоителни. Миналата година Chouinard предостави положителен цитат за книга, наречена „Яркозелени лъжи“, чиито автори са тримата лидери на радикална екологична група, наречена „Дълбокозелена съпротива“. Както Earther съобщи през февруари, групата и нейните лидери не само поддържат екоекстремистка идеология – включително имат антицивилизационен уклон – но и трансфобска идеология, вплетена в корените на организацията им. През април Politico публикува разследване на твърденията за трансфобия в нестопанската организация Community Environmental Legal Defense Fund. Както отбелязва Politico, Патагония е била поддръжник на тази организация.

„Патагония и Yvon Chouinard имат 50-годишен опит в подкрепата на местната екологична общност“, казва в имейл до Earther Джей Джей Хъгинс, говорител на Патагония. „Каним ви да разговаряте с някоя от над 1000 групи, които финансираме, или да проучите подкрепата ни за общността на ЛГБТК+, включително подкрепата ни за федералното и щатското законодателство за защита на брачното равенство и правата на транссексуалните, заедно с подкрепата ни за репродуктивните права.“ Фактът, че една организация с нестопанска цел е нестопанска, не означава, че дейностите ѝ автоматично са благородни, полезни или дори чисто благо; любопитен съм да видя в каква посока Holdfast Collective ще избере да насочи дарителството си и дали ще избегне някои от тези много проблематични капани.

Общественият образ на Chouinard винаги е бил на неохотен милиардер – предприемач-алпинист, който никога не е искал да бъде богат. Ако искаме да имаме свръхбогати хора, Chouinard е много по-добър вариант от много други. Но начинът, по който той предава компанията си, трябва да бъде признат и като пиар акт. Както казва Мат Ливайн от Bloomberg, начинът, по който се сключва тази сделка „позволява на Chouinard да каже, че „вече не е собственик на компанията“ и да бъде повод за статия в “Ню Йорк Таймс” с гръмко заглавие „Вече не милярдер“, което изглежда е било една от целите. При всички положения, трябва да държим под око тази нова марка капитализъм, предложен Патагония.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s