Да се противопоставим на турския фашизъм и да подкрепим борбата за автономия на кюрдите в Рожава

Между 26-ти и 28-ми ноември се състояха Международни дни за активистки действия в подкрепа на Рожава.

В Кюрдистан до момента 2021 г. беше година, белязана от съпротива и борба. На всички фронтове, от Рожава, наричана още Западен и Сирийски Кюрдистан, до градовете и планините на Южен (Иракски) и Северен (Турски) Кюрдистан турската държава продължава с атаките си срещу народа и движението за освобождение на всички нива.

За Рожава

Рожава е автономен регион в Североизточна Сирия (Западен Кюрдистан). Състои се от самоуправляващи се подрегиони в районите на Африн, Джазира, Ефрат, Ракка, Табка, Манбидж и Дейр ез-Зор. Регионът си извоюва фактическа автономия през 2012 г. в контекста на продължаващия конфликт в Рожава и по-широката сирийска гражданска война.

Регионът не е официално признат за автономен от правителството на Сирия или от която и да е държава, с изключение на каталунския парламент. Въпреки това Рожава има широка подкрепа в диалозите с други партии и организации заради своите универсални, равноправни, демократични, устойчиви, автономни, плуралистични, равноправни и феминистки политики. Североизточна Сирия е полиетническа територия и е дом на значително етническо кюрдско, арабско и асирийско население, с по-малки общности от етнически туркмени, арменци, черкези и язиди.

Рожава се самоуправлява на принципите на социалната екология, пряката демокрация, феминизма и анархизма и насърчава децентрализацията, равенството между половете, устойчивостта на околната среда, социалната екология и плуралистичната толерантност към религиозното, културното и политическото многообразие.

Каква е ситуацията в момента?

В Рожава турската държава отрязва водата от региона, насилва демографските промени в окупираните територии на Африн, Серекание и Гире Спи, непрекъснато бомбардира Шеба,Манбидж, Айн Иса, Тил Темир и заплашва с нови големи инвазии. В Шенгал, в Западен Кюрдистан (Рожава), и в Южен (Иракски) Кюрдистан турската държава непрестанно атакува лидери на съпротивата и цивилни граждани с дронове-убийци. Турската армия започна мащабна операция срещу областта Медия в Иракски Кюрдистан, която от десетилетия е контролирана от Народни отряди за защита. С хиляди войници и наемници, масирано използване на артилерия, непрестанно въздушно наблюдение и въздушни рейдове, турската армия опитва да напредне на терен. Всичко това се случа с подкрепата на управляващата в Иракски Кюрдистан Кюрдска демократическа партия (КДП).

Въпреки всички трудности и ежедневната употреба на химически оръжия, в продължение на повече от половин година партизаните от Народните отряди за защита успешно се съпротивляват и удържат позициите си. История на безкомпромисна антифашистка съпротива се пише в момента. Толкова много велики жени и мъже губят своя живот и още толкова много хора залагат живота си всеки ден с една цел – унищожаване на турския фашизъм.

Застанете на страната на партизаните в Рожава и Турски и Иракски Кюрдистан. Всяко поражение там ще се отрази негативно на всички борби, но от друга страна всяка победа там ще засили борбата ни срещу фашизма и за свобода по целия свят.

Как можем да подкрепим Рожава?

Този турски фашизъм може да действа само благодарение на подкрепата, която получава в международен план. Тази подкрепа е понякога открита и активна, а понякога скрита и пасивна. Във всеки случай тази подкрепа е причината за непрекъснатото съществуване на окупация, експлоатация, убийства и войни в региона. Заедно можем да накараме правителството на ПСР-МХП в Турция да падне: Ако застанем на страната на партизаните и се изправим за Рожава, ако окажем сериозен натиск върху международните печалбари от фашисткия режим в Турция. Тогава последните дни на режима скоро ще бъдат преброени.

1.) Противопоставете се на окупацията на Африн

От март 2018 г. насам един от кантоните на Рожава, Африн, се намира под турска окупация. Оттогава турската държава експлоатира богатствата на Африн. Един от примерите е маслиновото масло от Африн, което се изнася в други части на света. Разгледайте този списък, за да разберете дали и къде във вашата държава зехтинът от Африн се продава, за да се финансира турската окупация и ислямистките банди в региона: https://riseup4rojava.org/face-the-robbery-of-efrins-resources-and-the-responsibles/

2.) Противопоставете се на международната оръжейна индустрия

В миналото много компании и правителства заявиха, че няма да продължат да продават оръжие на Турция, но трябва да осъзнаем, че много оръжия и различни видове модерни военни технологии все още се предоставят на Турция. Нека да сложим край на това и да блокираме, обезпокоим и окупираме местата и офисите на оръжейната индустрия! За да направите това, погледнете нашата актуализирана цел и предприемете действия: https://riseup4rojava.org/take-action/

https://riseup4rojava.org/weapon-industry/ В България това е компанията Novartis Pharma.

3.) Противопоставете се на използването на химическо оръжие от турската армия

В миналото е имало няколко случая, в които турската държава е била обвинявана в използването на химически оръжия, но от началото на тази година те започнаха да го правят на практика ежедневно. Партизаните от Народни отряди за защита, действащи на територията на Турски и Иракски Кюрдиста, неведнъж са призовавали за международно разследване по този въпрос и международно осъждане. Очевидно е, че използването на химически газ срещу партизаните има една единствена причина и тя е невъзможността на турската армия да напредне на терена с помощта на обикновени оръжия. За да сложим край на това, нека подкрепим призива на движението за международно осъждане. В същото време да подкрепим по пряк начин партизаните, като дари за средства за закупуване на газови маски: https://widnet.org/

4.) Противопоставете се на политическата и дипломатическата подкрепа за турския фашизъм

Режимът на Ердоган се осланя на легитимността си, която никога не е имал или отдавна е загубил сред хората на Турция и Кюрдистан, както и на международната дипломатическа и политическа подкрепа. Където и да живеете, има някои политически фракции, институции и партии, които открито или тайно подкрепят Ердоган и турската фашистка държава. Осъдете ги, противопоставете им се и ги накарайте да съжаляват за своето сътрудничество с фашисткия режим.

За съжаление трябва да признаем, че България е една от страните, които най-усърдно подпомагат престъпния диктаторски режим на Ердоган в Турция, който управлява с подкрепата на откровено фашистката Партия на националистическото действие(МХП). По време на дългогодишното управление на Бойко Борисов (буквално) стотици политически активни кюрди и турци бяха екстрадирани и депортирани обратно към турската диктатура, в някои случаи дори и противно на решенията на съда. Желанието за поддържане на добри отношения на всяка цена с турската фашистка държава доведе до тези срамни депортации, с които правата на политическите бежанци от Турция бяха грубо нарушени и голяма част от тях в момента гният в претъпканите турски затвори.

Страхът от потоците бежанци караше българските правителства да жертват съдбата на стотици бежанци от самата Турция само и само да не разсърдят Ердоган и той да не отвори границите за останалите, бягащи основно от войни и диктатури бежанци, струпани на турска територия. Тук ще споменем само за два случая от последните години. През лятото на 2019 г. България есктрадира 30-годишния турски кюрд Илхан Карабаг, чието престъпление беше единствено членството му в забранена в Турция организация. В момента той излежава шестгодишна присъда. През септември 2020 г. нелегално беше върнат кюрдският политик от Турция, Селяххатин Юрун, член на парламентарно представената про-кюрдска Демократична партия на народите (HDP). Той беше закаран до турската граница в деня на освобождаването си от Централен софийски затвор четири дни преди да бъде гледано делото му за предоставяне на бежански статут!

През последните месеци се получават индикации, че политиката на т.нар. Държавна агенция за бежанците (ДАБ) съвсем мъничко започва да се променя и за първи път от много години политически бежанци от Турция (в случая, турчин и кюрд) получиха статут на бежанци в България. Надяваме се порочният кръг на откази от страна на ДАБ да се прекрати и исканията на политическите и хуманитарни бежанци да започнат да бъдат удовлетворявани!

Забележка:

YPG – „Отряди за народна защита“, познати още като кюрдски милиции, действащи на територията на Рожава в Сирия, които се биха срещу Ислямска държава

HPG – „Народни отряди за защита“, действащи на територията на Турски и Иракски Кюрдистан, военно крило на ПКК
JPJ  – „Женски отряди за защита“ в Рожава, част от YPG

Вашият коментар